Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, pieczarkami i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Uwielbiam pierogi. Farsz na bazie wołowiny, pieczarek i kukurydzy okazał się strzałem w dziesiątkę! Do tego zdrowe, pełnoziarniste, elastyczne ciasto. Przy odrobinie poświęconego czasu, przygotujemy wspaniały niebanalny obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu A:
    -40 dag łopatki wołowej
    -30 dag pieczarek
    -1 puszka kukurydzy

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    -400 g mąki pszennej pełnoziarnistej+ do podsypania stolnicy

    Składniki robocze:
    -ok 1,5 szklanki ciepłej wody
    -2 łyżki oleju+ do smażenia pieczarek
    -2 łyżki soku z cytryny
    -1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    -1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez glutaminianu sodu
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz

    Dekoracja:
    gałązki świeżego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, pieczarkami i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą, wstawiamy na ogień. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i gotujemy na wolnym ogniu przez 60-70 min (aż będzie miękkie)
  • 2 2. Pieczarki obieramy, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kroimy w ćwiartki, mniejsze na połowy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy jeszcze 3 minuty mieszając.
  • 3 3. Mięso odsączamy z wody, kukurydzę z zalewy, a pieczarki z tłuszczu (z tym, że tłuszczyk zostawiamy). Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 3-4 łyżki tłuszczyku ze smażenia pieczarek, gałkę muszkatołową, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą według uznania, dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dolewając wody zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschła.
  • 5 5. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wycinamy krążki. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
  • 6 6. W dużym garnku wstawiamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli. Na środek każdego krążka układamy łyżeczkę farszu. Palcami zlepiamy pierogi. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi na talerzu dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kukurydza Łopatka Pieczarki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować