Ciasto Perła Carycy

4.49 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO
    - 500 g mąki pszennej
    - 250 g masła
    - 4 żółtka
    - 3 łyżki gęstej śmietany
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżka cukru pudru
    - orzechy włoskie
    - rodzynki
    - płatki migdałów
    - 2 łyżki kakao
    - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    PUSZYSTA MASA
    - 3 żółtka
    - 50 g mąki ziemniaczanej
    - 180 g drobnego cukru
    - 1,5 szklanki mleka
    - 250 g masła
    - aromat waniliowy

    PONCZ RUMOWY
    - 250 ml wody
    - 4 łyżki rumu
    - 3 łyżeczki cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI
    - dżem truskawkowy
    - tabliczka czekolady
    - 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto perła carycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.
  • 2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.
  • 3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.
  • 4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).
  • 5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.
  • 6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.
  • 7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe! Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować