Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.

  • 15 min

Składniki:


  • - 125 g rukoli
    - 50 g suszonych pomidorów
    - 200 ml oliwy z oliwek
    - 3 ząbki czosnku
    - 70 g parmezanu
    - 70 g orzechów włoskich
    - 1 łyżeczka syropu klonowego
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Pesto z rukoli z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego oraz drobno pokrojone pomidory suszone i mieszamy. Życzę smacznego! :)

Porady

> Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente lub z włoskimi kluseczkami gnocchi. Możemy wykorzysać je także jako smarowidło do pieczywa. > Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować