Delikatne, lekko słodkie, a jednocześnie bardzo aromatyczne. Świetnie sprawdza się z makaronem, na grzankach lub jako marynata do mięs.
Składniki:
Na ok. 200g:
6 dużych liści sałaty masłowej
2 łyżki słonecznika
1 łyżka sezamu
2 suszone pomidory w oleju
2 łyżki startego sera cheddar
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek
Pesto z sałaty masłowej z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik i sezam uprażyć na suchej patelni. Liście sałaty oczyścić, porwać na mniejsze kawałki. Ząbek czosnku i pomidory posiekać. Wszystkie składniki dokładnie zblendować, dodając według uznania odpowiednią ilość oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze