Wiosną zazwyczaj mamy zamiar odżywiać się lżej i zdrowiej. Do sklepów wkraczają nowalijki, wkładamy lżejsze ubrania. Dlatego zamiast ciężkich i wysoko kalorycznych deserów, polecam Wam lekką piankę.
60 min
Składniki:
Składniki;
3 łyżki serka mascarpone
250 ml śmietany 12 % lub 18%
cukier puder do smaku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
gorąca woda
5-7 biszkoptów
5 g żelatyny spożywczej
Pianka cappuccino z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek i śmietanę miksuję. Dosładzam do smaku cukrem pudrem. Łyżkę kawy zalewam 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawiam do przestudzenia.
Foremkę (śr 12 cm) wykładam folią spożywczą. Biszkopty maczam w kawie i układam na dno foremki. Lekko je dociskam.
W 60 ml gorącej wody rozpuszczam żelatynę. Kiedy lekko przestygnie mieszam z masą śmietankową. Drugą łyżkę kawy rozpuszczam w 2 łyżkach wody i dodaję do masy.
Krem śmietankowo – kawowy wylewam na warstwę nasączonych biszkoptów.
Komentarze