Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej – dałam tortową
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag masła
10 dag margaryny – można dać samo masło, albo samą margarynę
1 duża cytryna
masło i bułka tarta do przygotowania foremki
cukier puder do posypania
Piaskowa babka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i margarynę rozpuściłam w rondelku i odstawiłam do wystudzenia. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Cytrynę dokładnie wyszorowałam i sparzyłam wrzącą wodą. Na tarce o drobnych oczkach otarłam skórkę i wycisnęłam sok.
2.Całe jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę, ubijając, partiami dodałam najpierw przesiane z proszkiem mąki, następnie przestygnięty tłuszcz, oraz sok i skórkę z cytryny. Miksowałam jeszcze chwilę do połączenia składników.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm z wkładem kominowym wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do tortownicy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
4.Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 165 stopni z termo obiegiem.
5.Wystudziłam na kratce kuchennej, posypałam cukrem pudrem.
Komentarze