Piaskowe ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, dalej ubijamy. Następnie dosypujemy suche składniki ciasta oraz olej rzepakowy. Wszystko dokładnie miksujemy.
Pieczemy w nagrzanym do 225st.C piekarniku ok. 20 minut.
2. W czasie gdy ciasto się piecze szykujemy polewę.
Do garnka wkładamy wszystkie składniki polewy. Mieszamy. Stawiamy na wolnym ogniu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Zostawiamy aż płyn mniejszy swoją objętość, a polewa zacznie lekko się karmelizować.
3.Upieczone ciasto nakłuwamy dość gęsto. W dziurki wlewamy delikatnie kawę, a na koniec całe ciasto oblewamy polewą.
4.Dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Ciasto możemy ozdobić także słodkimi, kolorowymi posypkami, gorzkim kakao, cukrem pudrem.
Komentarze