Piaskowe ciasto kawowe

5 (153 ocen)

  • 30 min

Kawy nie pijam - nie lubię.Ale delikatnemu smakowi kawy w ciastach nigdy nie odmówię :)

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    jajko
    150g cukru trzcinowego demerara
    150ml mleka
    250g mąki kukurydzianej
    100g mąki jęczmiennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżki kako
    150g oleju rzepakowego


    polewa:
    50g oleju rzepakowego
    150g cukru pudru
    3 łyżki mocnej kawy
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    dodatkowo:
    1/4 szklanki mocnej kawy
    wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kawy

Piaskowe ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubijamy z cukrem. Dodajemy mleko, dalej ubijamy. Następnie dosypujemy suche składniki ciasta oraz olej rzepakowy. Wszystko dokładnie miksujemy.
    Pieczemy w nagrzanym do 225st.C piekarniku ok. 20 minut.
  • 2. W czasie gdy ciasto się piecze szykujemy polewę.
    Do garnka wkładamy wszystkie składniki polewy. Mieszamy. Stawiamy na wolnym ogniu i mieszamy aż cukier się rozpuści. Zostawiamy aż płyn mniejszy swoją objętość, a polewa zacznie lekko się karmelizować.
  • 3. Upieczone ciasto nakłuwamy dość gęsto. W dziurki wlewamy delikatnie kawę, a na koniec całe ciasto oblewamy polewą.
  • 4. Dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto możemy ozdobić także słodkimi, kolorowymi posypkami, gorzkim kakao, cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować