Piętrusek wieprzowo- drobiowy z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbite kotlety z karkówki i drobiowe posmarować olejem z obu stron, przyprawić solą lub ,przyprawa uniwersalna, papryką, czosnkiem, pieprzem i grosem. Przykryć i odstawić 2-3 godziny lub dużej.
Następnie przygotować dużą blaszkę, wysłać ją folią aluminiową. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Układać piętrowo w następującej kolejności:
Plaster karkówki
Warstwa sosu pieczarkowego lub z grzybów lesnych
Plaster fileta drobiowego
3 talarki cebuli
Plaster karkówki.
Wyjdzie nam 4 takie porcje.
2.Każdą porcję obwiązać sznurkiem bawełnianym i ułożyć na blasze. Pod każdy sznurek włożyć jeszcze po plasterku cebuli.
Do blaszki wlać ¼ szklanki wody i 1 szklankę wina. Wrzucić listki laurowe i ziele, resztki cebuli.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 2 godziny.
W trakcie pieczenia często polewać sosem z pieczenia.
Zostało mi 2 plastry fileta więc do każdego dałam plaster cebuli, obwiązałam sznurkiem i ułożyłam na blasze z karkówką. Podałam z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty oraz sosem grzybowym
Porady
sos, który użyłam do mięska : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzyby-w-sosie-pomidorowo-winnym-2
Komentarze