Pieczona golonka indycza z kapustą i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Golonke trzeba oczyscic, opłukać, i zalać wodą. zagotować. Dodać cebulę, pieprz, ziele ang, szczyptę cukru i sól. gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny
2. Kapustę podlewamy wywarem z golonki i gotujemy pod przykryciem ok. 30min.
3. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub słupki. Boczek podsmażamy, na wytopionym z niego tłuszczu podsmażamy cebulkę i kiełbaskę. dodajemy wszystko do kapusty, dodając także pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem
4. Kapustę wykładamy w naczyniu żaroodpornym, na nią kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. pieczemy ok 30min (aż skórka golonki będzie rumiana).
5. Najlepiej podawać na gorąco z pieczywem i piwem
Komentarze