Pieczona golonka indycza z kapustą i boczkiem.

4.5 (145 ocen)

  • 25 min

To swietne danie nie tylko dla mężczyzn! mięsko jest mięciutkie i chrupiące i rewelacyjnie smakuje z kapustką:)

  • 25 min

Składniki:

  • 2 golonki z indyka,
    2 cebule
    liść laurowy
    kminek
    kilka ziaren pieprzu i ziela ang.
    majeranek
    50dag kapusty kiszonej
    15 dag kiełbasy
    15 dag wędzonego boczku
    1 pietruszka, marchewka
    cukier, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Pieczona golonka indycza z kapustą i boczkiem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Golonke trzeba oczyscic, opłukać, i zalać wodą. zagotować. Dodać cebulę, pieprz, ziele ang, szczyptę cukru i sól. gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny
    2. Kapustę podlewamy wywarem z golonki i gotujemy pod przykryciem ok. 30min.
    3. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę lub słupki. Boczek podsmażamy, na wytopionym z niego tłuszczu podsmażamy cebulkę i kiełbaskę. dodajemy wszystko do kapusty, dodając także pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem
    4. Kapustę wykładamy w naczyniu żaroodpornym, na nią kładziemy golonki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. pieczemy ok 30min (aż skórka golonki będzie rumiana).
    5. Najlepiej podawać na gorąco z pieczywem i piwem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować