Pyszne danie w sam raz na niedzielny obiad. Kaczka jest nadziana młodymi ziemniaczkami, cebulką i rozmarynem. Długo pieczona, podlewana czerwonym winem, obłożona boczkiem, który zapobiega wysychaniu mięsa wprost rozpływa się w ustach.
Składniki:
1 Kaczka ok 2 kg
duży pęczek świeżego rozmarynu
200 ml czerwonego półwytrawnego wina
ok 500 g drobnych, młodych ziemniaków
1 duża cebula
300 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki chili
kilka owoców jałowca
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
Pieczona kaczka w czerwonym winie z rozmarynem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyć i oczyścić. Z przypraw, przeciśniętego przez praskę czosnku i oleju przygotować marynatę. Natrzeć kaczkę z zewnątrz i wewnątrz marynatą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
2.Ziemniaki obrać, cebulę pokroić w piórka. Do środka kaczki włożyć ziemniaki, cebulę i część posiekanego rozmarynu. Resztą rozmarynu posypać wierzch kaczki. Całą kaczkę obłożyć plasterkami boczku, aby była cała przykryta. Piec w żaroodpornym lub glinianym (ja w takim piekłam) naczyniu przez 2,5 godziny w 170 st polewając kaczkę co pół godziny winem. Po upływie 2,5 zdejmujemy boczek na boki brytfanki i włączamy funkcję grilla. Pieczemy jeszcze przez 15 min z jednej i 15 min z drugiej strony kaczki tak aby się zarumieniła. Podajemy z czerwonym winem i ulubioną surówką. Smacznego!
Komentarze