To idealna propozycja na kolację, gdy wieczory są juz chłodniejsze. Danie robi się łatwo i jest pyszne. A kiełbaska podgrzana w piekarniku następnego jest jeszcze lepsza.
Składniki:
0,5 kg kiełbasy śląskiej
2 jabłka
3 duże cebule
1 szklanka cydru (lub dowolnego piwa)
Garść rodzynek
Sok z połowy cytryny
Olej
Sól, pieprz
Pieczona kiełbasa z jabłkiem i cebulą z dodatkiem cydru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę włożyć do garnka, zalać wodą i na średnim ogniu podgrzewać, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie powinna się zagotować, bo kiełbasa popęka. Po kilku minutach wyjąć kiełbasę z wody i pozostawić do wystygnięcia.
2.Obrane cebule pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę. Lekko posolić i smażyć przez chwilę. Następnie odstawić na bok.
3.Umyte jabłka pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny.
4.Kiełbasę lekko ponacinać i włożyć do naczynia zaroodpornego, dodać cebulę i jabłka oraz rodzynki. Całość zalać cedrem i posypać pieprzem.
5.Kiełbasę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekać pod przykryciem przez około 20-25 minut. Następnie ściągnąć przykrycie, zwiększyć temperaturę do 200 stopni, włączyć termoobieg i zapiekać jeszcze przez 10 minut.
Komentarze