Pieczona pierś z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

wczesniej zamarynowaną pierś piekę w blaszce z rusztem,dzięki czemu nie naciąga tłuszczu

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Mix przypraw ,którego używam do marynowania:majeranek,bazylia,papryka czerwona słodka i ostra,gorczyca mielona,pieprz czarny mielony,lubczyk,cebula suszona granulat(trzy opakowania),kolendra mielona,czosnek granulowany.Wszystkie przyprawy(z każdej po jednym opakowaniu+trzy cebule) zmieszać ze sobą.

    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju sezamowego
    2 łyżki octu winnego białego
    2 łyżki mix przypraw

    2 pojedyncze piersi z kurczaka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona pierś z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ig9cmf 1. Filety umyć osuszyć,natrzeć marynatą,odstawić na min.2 h,co jakiś czas obracać,żeby się równo marynowały.Po tym czasie gotowe filety ułożyć na blaszce z rusztem,podlać szklanką wody(żeby to ,co ewentualnie będzie skapywać nie przypalało się,ale też parująca woda nada wilgotność mięsu).Z góry przykryć folią aluminiową,ja robię daszek.Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st.na 45 min.Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i zostawić na 10 min,żeby mięso doszło. Podawać pokrojone na grubsze plastry z konfiturą żurawinową.Może być też podawane jako dodatek do pieczywa.

Porady

mixu przypraw wyjdzie nam dosyć dużo ,przechowuję go w szczelnie zamykanym pojemniku i używam do mięs,farszów,bulionów,a także ryb,czy jako dodatek do panierki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować