Pieczone udka i warzywa z jednej blachy

0 (0 ocen)

Udka marynujemy najpierw w ciemnej marynacie, wówczas będą aromatyczne i delikatne. Jest to wersja obiadu na jednej blaszce, więc nie zabrudzimy żadnych garnków. Dla zabieganych i zapracowanych, bo obiadek można przygotować wieczorem lub rano a potem wystarczy tylko upiec.

Składniki:

  • 0,5 kg udek

    Marynata:
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka sosu worcester
    1 łyżeczka pieprzu cayenne
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
    1/2 cytryny, sok

    Warzywa:
    5 pieczarek
    1/2 żółtej papryki
    1 cukinia
    0,5 kg słodkich ziemniaków
    1 łyżka suszonego rozmarynu
    sól, pieprz
    oliwa
    ciemny, gęsty ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka i warzywa z jednej blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj, udka włóż do miski i każde pokryj marynatą, włóż na przynajmniej 2 godziny do lodówki. Możesz też przygotować je wieczorem i na noc zostawić w lodówce.
  • 2. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kawałki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Udka i warzywa przed pieczeniem 3. Na blachę wyłóż udka, polej pozostałą marynatą. Pomiędzy udka układaj warzywa, posyp je rozmarynem, pieprzem, solą, polej oliwą i octem balsamicznym.
  • Udka i warzywa po upieczeniu 4. Blachę wstaw do nagrzanego do 170 st. C (termoobieg) piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Pieczone warzywa I

To może cię zainteresować