Pieczone udka z dynią i warzywami.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Danie smaczne i sycace-pieczone aromatyczne udka z warzywami , w tym z przepyszna tymiankową dynią!!! Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
    3 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    4 ziemniaki
    20 dag batatów pokrojonych w drobna kostę
    30 -40 dkg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
    3 średnie marchewki
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    świezo zmielony pieprz czarny
    tymianek
    sól
    zioła prowansalskie
    przyprawa do kurczaka po węgiersku
    5 listków świeżej melisy
    4- 5 łyzek oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka z dynią i warzywami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Udka myjemy , oczyszczamy , obkładamy pokrojonym w plasterki czosnkiem, delikatnie polewamy oliwą , przyprawiamy przyprawami i odstawiamy na cała noc do lodówki.

    2. Udka układamy w naczyniu żaroodporynym, lekko podlewany oliwa z oliwek ,dodajemy ziemniaki o pokrojone w ósemki oprószone ziołami prowansalskimi , marchew pokrojona w kostkę, cebule pokrojona w piórka , a na wierzch listki melisy.

    3. Całość pieczemy 60 minut polewając co jakiś czas powstałym sosem .
    Po tym czasie dodajemy pokrojona w kostke i oprószona sola , pieprzem i tymiankiem dynię i całośc pieczemy jeszcze przez około 20 minut.
    Smacznego:):)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować