Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Wiosną chyba większość z nas lubi jeść nieco zdrowiej i lżej. Dziś zapraszam na pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois. Niezwykle barwne danie, które zachwyci smakiem. Dużo świeżych warzyw, przepyszna ciecierzyca i fileciki z sardeli – to moja dzisiejsza propozycja na zdrowy obiad!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦400 g suchej ciecierzycy
    ◦3 bakłażany
    ◦2 cebule czerwone
    ◦3 ząbki czosnku
    ◦1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
    ◦300 g pomidorków koktajlowych
    ◦2 łyżki oliwy
    ◦1 biała cebula
    ◦100 g anchois (filecików z sardeli)
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦2 łyżeczki kaparów
    ◦10-12 czarnych oliwek
    ◦6 suszonych pomidorów
    ◦3 łyżki posiekanej bazylii
    ◦2 liście laurowe
    ◦3-4 ziela całe angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois 1. Ciecierzyce przebieramy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin. Najlepiej robić to wieczorem i pozostawić ją w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy ciecierzycę i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy ją kolejny raz zimną wodą i rozpoczynamy gotowanie. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Ciecierzyce gotujemy pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie odcedzamy ją i odstawiamy żeby przestygła. Można też użyć ciecierzycy z puszki – będzie znacznie szybciej.
  • Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois 2. Bakłażany kroimy w plasterki. Dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wykładamy folią aluminiową, którą smarujemy oliwą z oliwek. Na foli układamy plasterki bakłażana, które również smarujemy oliwą i posypujemy solą. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut.

    Upieczone bakłażany odkładamy na bok.
  • Pieczone bakłażany z ciecierzycą i anchois 3. W garnku rozgrzewamy oliwę. Czerwoną i białą cebulę kroimy w pióra i podsmażamy. Jak cebula ładnie się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory i pomidory z puszki. Zmniejszamy palnik i wsypujemy ugotowaną ciecierzycę. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
    Następnie do ciecierzycy dodajemy upieczone plasterki bakłażana i pomidorki koktajlowe. Dusimy kilka minut i dodajemy anchois, kapary i czarne oliwki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.

Porady

Zamiast suchej ciecierzycy można tez użyć ciecierzycy z puszki – będzie znacznie szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować