Pieczone golonka w rżniętym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Etapy przygotowania
Golonki oczyścić,opalić nad ogniem,oszkrobać (ja użyłem maszynki do golenia)opłukać pod biezącą wodą.Do dużego garnka wkładamy na przemian golonki a następnie oczyszczone i pokrojone warzywa,wsypujemy sól,cukier,zalewamy piwem odstawiamy do lodówki na 3-4 dni.Po czasie golonka wyjmujemy z peklówki płuczemy i gotujemy 1.5 na średnim ogniu,odcedzamy lekko studzimy,przekładamy na blachę.Z oleju,soli,papryki,pieprzu wyrabiamy marynatę,smarujemy golonki wkładamy do pieca nagrzanego do 160`C,pieczemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości od czasu do czasu obracając i podlewając piwem.Golonki podajemy z kapustą zasmażaną,grochem purre i pieczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.
Komentarze