Pieczone golonka w rżniętym piwie

4.5 (174 ocen)

Mistrzostwo świata.Polecam.

Składniki:


  • Składniki

    6 golonek
    2 piwa jasne
    2 piwa ciemne
    4-5 liści laurowych
    4-5 ziela angielskiego
    4-5 jałowca
    sól,papryka słodka,pieprz cayenne
    7 łyżek oleju
    300g. soli
    100gf. cukru
    3 marchewki
    2 pietruszki korzeń
    2 cebule
    1 por
    pęczek koperku
    pęczek zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone golonka w rżniętym piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Etapy przygotowania

    Golonki oczyścić,opalić nad ogniem,oszkrobać (ja użyłem maszynki do golenia)opłukać pod biezącą wodą.Do dużego garnka wkładamy na przemian golonki a następnie oczyszczone i pokrojone warzywa,wsypujemy sól,cukier,zalewamy piwem odstawiamy do lodówki na 3-4 dni.Po czasie golonka wyjmujemy z peklówki płuczemy i gotujemy 1.5 na średnim ogniu,odcedzamy lekko studzimy,przekładamy na blachę.Z oleju,soli,papryki,pieprzu wyrabiamy marynatę,smarujemy golonki wkładamy do pieca nagrzanego do 160`C,pieczemy do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości od czasu do czasu obracając i podlewając piwem.Golonki podajemy z kapustą zasmażaną,grochem purre i pieczonymi ziemniakami.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować