PIECZONE KANIE NADZIEWANE RISOTTO GRZYBOWYM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczne i bezproblemowe danie, z wykorzystaniem świeżych grzybów. Pyszną, pieczoną kanię nadziałam risotto grzybowym co w połączeniu dało niezłą przekąskę. Jeżeli lubicie grzyby tak jak ja to te danie jest dla was :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5-6 sporych, rozwiniętych kani
    sól do smaku
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    RISOTTO:
    20 dkg świeżych grzybów, pokrojonych w talarki
    1 cebula, drobno pokrojona
    1 szklanka ryżu do risotto
    1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
    sól, pieprz do smaku
    4 łyżki oleju
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone kanie nadziewane risotto grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29u7s8a 1. Kanie oczyszczamy i odcinamy ogonki. Do miski wlewamy mleko, maczamy w nim kanie i układamy na talerzu. Grzyby solimy, teraz po namoczeniu będą miękkie i lepiej się upieką.
  • image-1b425iv 2. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, duże grzyby rozrywamy na pół, następnie pieczemy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
  • image-0lg7wnp 3. W garnku podpiekamy cebulę z grzybami, wsypujemy ryż i wlewamy bulion. Dusimy do momentu aż ryż będzie miękki i płyny odparują. Doprawiamy danie do smaku, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i odkładamy garnek nakryty pokrywką na 10 minut.
  • image-0rt5oq9 4. Na każdy kawałek pieczonej kani kładziemy po łyżce risotto, lekko zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy na talerzu z porcją ryżu i dowolną surówką. Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kanie Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować