Aromatyczne i bezproblemowe danie, z wykorzystaniem świeżych grzybów. Pyszną, pieczoną kanię nadziałam risotto grzybowym co w połączeniu dało niezłą przekąskę. Jeżeli lubicie grzyby tak jak ja to te danie jest dla was :)
1 godz. 10 min
Składniki:
5-6 sporych, rozwiniętych kani
sól do smaku
1 szklanka mleka
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
RISOTTO:
20 dkg świeżych grzybów, pokrojonych w talarki
1 cebula, drobno pokrojona
1 szklanka ryżu do risotto
1 l bulionu warzywnego ( może być z kostki )
sól, pieprz do smaku
4 łyżki oleju
natka pietruszki do posypania
Pieczone kanie nadziewane risotto grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kanie oczyszczamy i odcinamy ogonki. Do miski wlewamy mleko, maczamy w nim kanie i układamy na talerzu. Grzyby solimy, teraz po namoczeniu będą miękkie i lepiej się upieką.
2.Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej, duże grzyby rozrywamy na pół, następnie pieczemy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
3.W garnku podpiekamy cebulę z grzybami, wsypujemy ryż i wlewamy bulion. Dusimy do momentu aż ryż będzie miękki i płyny odparują. Doprawiamy danie do smaku, posypujemy pokrojoną natką pietruszki i odkładamy garnek nakryty pokrywką na 10 minut.
4.Na każdy kawałek pieczonej kani kładziemy po łyżce risotto, lekko zwijamy i spinamy wykałaczką. Układamy na talerzu z porcją ryżu i dowolną surówką. Danie podajemy ciepłe, smacznego.
Komentarze