pieczone mini gołąbki

0 (0 ocen)

Malutkie pieczone gołąbki z mięsno-warzywnym nadzieniem.

Składniki:

  • nieduża główka białej lub włoskiej kapusty

    nadzienie:
    500-600 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny
    300 g dyni piżmowej
    marchewka
    korzeń pietruszki
    3 łodygi selera naciowego
    3-4 szalotki
    100 g kaszy orkiszowej
    sól
    pieprz
    sos sojowy
    centymetrowy kawałek świeżego imbiru
    chili
    pieprz ziołowy
    natka pietruszki
    koperek

    2 szklanki rosołu lub wody
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek pieprzu

    sos pomidorowy:
    łyżka masła
    łyżka mąki
    szklanka mleka
    400 g krojonych pomidorów bez skórki z puszki
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie
    sól
    pieprz kolorowy
    szczypta cukru
    mielony kwiat muszkatu lub mielona gałka muszkatołowa
    natka pietruszki i koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone mini gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. Nadzienie:
    Kaszę orkiszowa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa ścieramy na drobnej tarce. Starte warzywa mieszamy z kaszą i mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, imbirem, chili, pieprzem ziołowym oraz posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
  • 2. Przygotowanie kapusty:
    Z kapusty wydrążamy głąb. Kapustę sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy liście.
  • przygotowanie gołabków 3. Przygotowanie gołąbków:
    Liście napełniamy farszem.
  • ciasno zwijamy 4. Zwijamy w ruloniki. Układamy w brytfannie wyłożonej liśćmi jeden przy drugim.
  • 5. Gołąbki posypujemy liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu oraz zielem angielskim. Zalewamy rosołem lub wodą. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach C około 1,5 godziny.
  • 6. Przygotowanie sosu pomidorowego:

    Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko. Sos cały czas mieszamy trzepaczką do momentu zagotowania. Do sosu wlewamy pomidory znów mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos wydaje nam się za mało pomidorowy dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, cukrem i kwiatem muszkatu. Posypujemy obficie natką pietruszki i koperkiem.
  • 7. Gołąbki podajemy obficie polane sosem pomidorowym oraz świeżą zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować