Pieczone mini gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Kaszę orkiszowa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa ścieramy na drobnej tarce. Starte warzywa mieszamy z kaszą i mielonym mięsem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, imbirem, chili, pieprzem ziołowym oraz posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
2.Przygotowanie kapusty:
Z kapusty wydrążamy głąb. Kapustę sparzamy wrzątkiem. Następnie oddzielamy liście.
3.Przygotowanie gołąbków:
Liście napełniamy farszem.
4.Zwijamy w ruloniki. Układamy w brytfannie wyłożonej liśćmi jeden przy drugim.
5.Gołąbki posypujemy liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu oraz zielem angielskim. Zalewamy rosołem lub wodą. Wierzch przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach C około 1,5 godziny.
6.Przygotowanie sosu pomidorowego:
Z masła i mąki robimy białą zasmażkę. Do zasmażki wlewamy mleko. Sos cały czas mieszamy trzepaczką do momentu zagotowania. Do sosu wlewamy pomidory znów mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli sos wydaje nam się za mało pomidorowy dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem, cukrem i kwiatem muszkatu. Posypujemy obficie natką pietruszki i koperkiem.
7.Gołąbki podajemy obficie polane sosem pomidorowym oraz świeżą zieleniną.
Komentarze