Prosty sposób na zdrowy i smaczny obiad. Ziemniaczki z groszkiem warto podać w towarzystwie jajka sadzonego lub ulubionej ryby.
Składniki:
700 g oskrobanych młodych ziemniaków
300 g łuskanego młodego zielonego groszku
50 g młodego pora
3 – 4 łyżki oliwy lub oleju
1 – 2 łyżki soku z cytryny
1 – 2 łyżki suchego maku niebieskiego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki mielonych nasion kozieradki
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Pieczone młode ziemniaki z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i przełożyć do miski. Dodać groszek, posiekanego pora oraz mak. Wsypać paprykę słodką i ostrą, kolendrę, imbir oraz kozieradkę. Wlać oliwę/olej i sok z cytryny. Całość wymieszać, dodając do smaku sól i biały pieprz.
2.Składniki wyłożyć dość równomiernie do formy (29 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia.
Komentarze