Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną

4.5 (194 ocen)

Gęsinę docenili nasi przodkowie ,my możemy sprawić ,aby wróciła na nasze stoły ku naszemu pożytkowi. A jak pomyślimy o cieplutkich ,mięciutkich poduszeczkach to jeszcze bardziej docenimy nasze gąski i zastanowimy się nim powiemy- ta głupia gęś !

Składniki:

  • 2 nogi z gęsi
    przyprawy

    Farsz.
    6 kasztanów jadalnych
    0,5 cebuli
    0,5 jabłka
    1 łodyga selera naciowego
    1 łyżka koryntek
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka majeranku
    sól
    pieprz

    Sos.
    8 kasztanów
    2 łyżki żurawiny świeżej
    sok spod upieczonych nóg
    50ml wina czerwonego wytrawnego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem.
    Farsz.
    Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu.
    Na patelni stopić masło i zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać pokrojone jabłko, łodygę selera, opłukane koryntki, bułkę i przyprawy. Wymieszać i na końcu dodać posiekane kasztany.
    Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 oC - 90 minut.
    Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować