Pieczone paluszki z cukinii w drobiowej otoczce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób

Zdrowa przekąska idealna na weekendowe spotkanie ze znajomymi. Przy okazji nic się nie marnuje, gdyż do tego smacznego dania można użyć pozostałego mięsa z rosołu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 kg gotowanego mięsa z kurczaka
    1 kg małych cukinii
    2-3 jajka
    łyżeczka masła
    sól
    pieprz
    chili
    pietruszka
    lubczyk
    suszone pomidory w płatkach
    suszony czosnek w płatkach
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone paluszki z cukinii w drobiowej otoczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1t7o68j 1. Mięso, jajka, masło i przyprawy umieszczamy w malakserze i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  • image-1cdubr9 2. Gotowa masa powinna mieć gładką, ale zarówno gęstą konsystencję. Masę proponuję doprawić dosyć pikantnie.
  • image-29p92yy 3. Cukinię kroimy w 10-12 cm słupki.
  • image-11yv45v 4. Ręce zwilżamy w wodzie, żeby masa mięsna nie lepiła się do rąk. Następnie masą mięsną obtaczamy cukinię. Paluszki obtaczamy w bułce tartej.
    Tak przygotowaną cukinię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach C około 15 minut, aż się zrumienią.
  • 5. Tak przygotowane paluszki z cukinii najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub keczupem.

Porady

Takie paluszki można doprawić ulubioną mieszanką przypraw, do masy mięsnej można dodać również trochę parmezanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować