pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i mozzarellą

4.49 (166 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Połączenie mozzarelli, pomidorów i ziół jest klasyczne i nigdy się nie nudzi. Tym razem obok mozzarelli wystąpiły suszone pomidory, a oprócz bazylii smak poprawiały także świeże oregano i mięta.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    2/3 szkl. mleka pół na pół z wodą
    15g drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

    Farsz:
    250g mozzarelli
    150g pomidorów suszonych
    garść świeżej bazylii
    garść świeżego oregano
    ew. kilka listków świeżej mięty
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i dodatkowymi 3 łyżkami ciepłej wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Pozostałą mąkę, sól, olej i mleko z wodą dokładnie mieszamy i dodajemy wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i odstawiamy.
  • 3. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach. Pomidory kroimy w drobne kawałki, a zioła siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 4. Wałkujemy cienki płat ciasta, szklanką wykrawamy okręgi. Łyżeczką nakładamy farsz, mocno sklejamy brzegi pierogów. Sklejone pierogi można pomalować rozkłóconym jajkiem.
  • 5. Następnie pieczemy je ok. 15-20 minut w 180ºC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować