Pieczone pierogi ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagnieść. Włożyć na około 60 min do lodówki.
2.Na farsz śliwki i cebulę posiekać - dusić na maśle 5 min, mieszając. Następnie dodać tymianek, paprykę mieloną i koncentrat - dusić jeszcze 2 - 3 min, mieszając. Całość wystudzić. Śledzie pokroić w drobną kostkę - dodać do farszu. Całość doprawić solą i pieprzem.
3.Schłodzone ciasto podzielić na 8 części, każdą rozwałkować na placek, podsypując mąką. Na środek każdego placka nałożyć 1/8 nadzienia i zlepić jak pierogi. Wyłożyć na blachę (39 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Wierzch każdego pieroga zwilżyć wodą i oprószyć papryką mieloną.
4.Piec 45 min (200 st. C).
Podawać na ciepło lub na zimno.
Porady
Gdyby farsz okazał się za rzadki, można dodać odrobinę bułki tartej.
Komentarze