Pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Absolutnie wypasiony pomysł na obiad!Pyszne, chrupiące ciasto plus bogate szpinakowe wnętrze.Polecam z jakimś sosikiemTak w ogóle to miał być jeden pieróg, ale zmieniłam koncepcję :)

  • 60 min

Składniki:

  • Co trzeba?

    na ciasto:

    1,5 szklanki mąki

    1 jajko

    1/3 szklanki ciepłej wody

    Do miski wsypać mąkę, wbić jajco, rozmieszać, dolewać powoli wodę, wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 30 min

    Farsz/nadzienie

    Co trzeba?

    opakowanie mrożonego szpinaku lub świeży (ok 500g)

    180 g fety

    3-4 ząbki czosnku (ilość wedle tolerancji, można zwiększyć lub zmniejszyć)

    pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

    sól, pieprz

    1 łyżka tłuszczu do smażenia

    1 rozbełtane jajko

    kminek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pieczone pierożki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe do pieczenia 1. Szpinak nieco rozmrozić, na patelni rozpuścić łyżkę tłuszczu ( u mnie masło klarowane), podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak, dusić całość jakieś 5 minut.

    Odsączamy całość, ostudzamy. Dodajemy pół łyżeczki gałki muszkatołowej, fetę pokruszoną , doprawiamy solą i pieprzem, (soli osobiście nie polecam, bo feta jest już słona).

    Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy cieńko ciasto, wycinamy kółka, ja użyłam foremki do pierogów- najłatwiej.

    Nakładać farsz, zlepiać.

    Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać pierożki, posmarować z jednej strony rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem.

    POLECAM delikatnie nakłuć pierożki, bo niestety z moich część farszu wylazła.

    Piec w 180 stopniach pół godziny

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować