Pieczone polędwiczki do obiadu

4.49 (191 ocen)

To danie tzw. jednogarnkowe, od razu ma się cały obiadek.

Składniki:

  • 2 sztuki polędwicy wieprzowej
    2 cebule
    2 duże ząbki czosnku
    grzybki suszone
    przyprawa Kucharek
    majeranek
    młode ziemniaki
    sól czosnkowa
    1 łyżka masła
    pieprz czarny mielony
    woda
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone polędwiczki do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyć polędwiczki pod bieżącą wodą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać przyprawą Kucharek, pieprzem, solą czosnkową i dać do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć z lodówki polędwiczki w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną cebulę, dwa ząbki czosnku oraz suszone grzybki. Ja dodałam jeszcze malutkie młode ziemniaczki, tak aby się razem upiekły z polędwiczkami. Dodać troszkę wody, a na wierzch łyżkę masła. Posypać obficie majerankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec 1 godzinę. Po tym czasie należy sprawdzić czy mięsko i ziemniaczki są upieczone. Polędwiczki kroję na plasterki i podaję do obiadu. Jeśli zostanie mi mięska można go również użyć na kanapki. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować