Pieczony bakłażan w sosie pomidorowo-cebulowym z serem feta po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przekrój bakłażany na dwie połówki podłużnie. Następnie posyp solą i pozostwa w letniej wodzie na około 20 minut (w ten sposób pozbędziemy się jego gorzkiego smaku). W międzyczasie przygotuj farsz: umyj i pokroić pomidory, cebulę, czosnek. Dodaj sól, oregano, cukier, mięta, oliwa z oliwek. Wymieszaj i gotuj przez chwilę. Na końcu gotowanie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i drobno pokruszony ser feta.
Dobrze wypłukać bakłażana. Następnie można umieścić w misce, polać piwem i pozostawić na 15 minut (to sprawia, że są bardziej miękkie i puszyste po ugotowaniu) Następnie wykładamy bakłażany w foremce i polewamy oliwą z oliwek. Na każdego bakłażana wykładamy wcześniej przygotowany farsz. Pieczemy w piecu w temperaturze 175 ° C przez około 1,5 godziny (w zależności od pieca).
Komentarze