Pieczony dorsz z aromatycznym masłem

4.5 (156 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne masło tworzy na filetach smaczną i lekko chrupiącą skórkę, pod którą ryba jest niezwykle soczysta. Gwarancją sukcesu jest krótkie obsmażenie ryby i równie krótkie jej pieczenie. To pomysł na szybki, a jednocześnie wystawny i elegancki obiad.

  • 40 min

Składniki:

  • filet z dorsza - 750 g

    miękkie masło – 2 łyżki
    mielone migdały - 1/2 łyżki
    posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
    czosnek – 1/2 ząbka
    cebula – 1/2 szt.
    musztarda francuska - 1/4 łyżeczki
    sok z cytryny - 1 łyżka
    szynka parmeńska drobno posiekana – 1 łyżka
    świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
    sól morska – do smaku

    PONADTO:
    olej rzepakowy – 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony dorsz z aromatycznym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony dorsz z aromatycznym masłem 1. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Filety z dorsza opłukać, starannie osuszyć, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na pół godziny.
  • Pieczony dorsz z aromatycznym masłem 2. Cebulę, czosnek i szynkę parmeńską bardzo drobno pokroić. Natkę pietruszki posiekać. Wymieszać z miękkim masłem, mielonymi migdałami, musztardą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  • Pieczony dorsz z aromatycznym masłem 3. Na patelni rozgrzać olej, włożyć filety i smażyć 4 minuty, następnie przewrócić je i smażyć z drugiej strony przez 1 minutę. Patelnię zdjąć z ognia, a rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na filetach rozsmarować wcześniej przygotowane masło. Naczynie z dorszem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 2-3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować