Oto moja propozycja na gulasz...aby był niezbyt kaloryczny przygotowałam go z samych warzyw i zapiekałam w piekarniku, serdecznie zapraszam. Gulasz można zagęścić jeśli ktoś ma ochotę,ale ja uważam to za zbyteczne i tak jest przepyszny!:)
Składniki:
1 bakłażan- ok 300 gram
1 cukinia- ok 300 gram
1 cebula czerwona
1 czerwona papryka
100 g kapusty pekińskiej
4 pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki chili mielonego
Pieczony pikantny gulasz wege - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i osuszyć. Cebulę pokroić w średniej grubości pół plasterki. Bakłażana i cukinię w kostkę średniej wielkości
2.Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Kapustę grubo posiekać.
3.Każdego pomidora pokroić na 5-6 części
4.Wszystkie rozdrobnione warzywa przełożyć do miski, dodać sól, pieprz i olej. Wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Po około 20 minutach przemieszać zawartość naczynia. Po kolejnych 15 minutach naczynie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika, doprawić chili i podawać. Smacznego!
Komentarze