Pieczony pstrąg w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć suszonymi ziołami o raz przyprawami (brzuszki też). Skropić oliwą i odstawić na minimum 2-3 godziny. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do każdego brzuszka włożyć plaster masła, 2-3 plasterki czosnku, po gałązce świeżych ziół i plasterek cytryny.
2.Gotowe ryby ułożyć (każdą osobno) na foli aluminiowej, skropić cytryną i zawinąć.
3.Zawinięte ryby ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15 min. Odwinąć folię i piec jeszcze 2-5 min.
Porady
Zioła można zamienić i zastosować takie jak lubimy lub jakie akurat mamy.
Komentarze