Pieczarkowa zupa-krem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Moja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się konkurs kreatywny. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    7-8 dużych świeżych pieczarek
    1 torebka ryżu
    1 duża marchewka

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    50 g ziołowego serka topionego (1/2 podłużnego opakowania)

    Składniki robocze:
    2-3 łyżki masła
    2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka majeranku
    1 kostka bulion grzybowy
    1 łyżeczka lubczyku
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka pieprzu (płaska)
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 mały pęczek natki pietruszki
    szczypta przyprawy curry
    100 g śmietany 30% (1/2 małego opakowania Zott)
    sól
    woda

    Dekoracja:
    domowe grzanki (sposób przygotowania w przepisie)
    natka pietruszki
    odrobina ugotowanego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Pieczarkowa zupa-krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, kroimy w pół plasterki.
    Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  • 2. Pieczarki obsypujemy tymiankiem i majerankiem. Dusimy pod przykryciem na rozgrzanym maśle do odparowania wody (co jakiś czas mieszając). Dolewamy 2-3 łyżki wrzątku, dodajemy serek topiony i rozpuszczamy tworząc sos pieczarkowy.
  • 3. Do garnka wlewamy około 2 litry wody, zagotowujemy wraz z bulionem grzybowym. Wrzucamy marchewkę, gotujemy do miękkości (około 10 minut). Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż (zostawiamy odrobinę do dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz.
  • 4. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem.
    Dekorujemy grzankami i natką pietruszki oraz pozostawionym ryżem.
  • 5. GRZANKI: lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), rozkładamy na blaszce i podpiekamy 10-15 minut w około 200 stopniach, studzimy.

Porady

Grzanki można przechowywać w pojemniku jeśli nam zostaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować