Jest to wzbogacona wersja zupy pieczarkowej. W takiej postaci jest ona bardzo syta.
30 min
Składniki:
Na zupę:
3 litry wody
3 kostki rosołowe drobiowe
0,5 kg pieczarek
3 marchewki
1 duży por
2 zupy pieczarkowe
2 serki topione pieczarkowe lub kremowe (najlepiej kiełbaski)
Na pulpeciki:
0,5 kg piersi z kurczaka lub 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
1 jajko
½ czerstwej bułeczki
natka pietruszki (niewiele)
sól, pieprz do smaku
bułka tarta
Pieczarkowa "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso połączyć z posiekaną drobno cebulką i natką pietruszki (ewentualnie) oraz jajkiem i namoczoną bułką. Przyprawić do smaku,
a następnie uformować małe kulki - pulpeciki wielkości orzecha i obtoczyć
w bułce tartej.
2.Umyte pieczarki pokroić w plastry, marchewki zetrzeć na tarce, por pokroić
w talarki. Wszystko razem podsmażyć na patelni na odrobinie masła lub oleju, a potem dodać do przygotowanego rosołu i gotować przez kilka minut.
Do gotującej się zupy wrzucić delikatnie kulki mięsne, a po kilku minutach dodać zupę pieczarkową i na końcu serki topione. Gotować jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia serków.
Komentarze