Pieczarkowa "na bogato"

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

Jest to wzbogacona wersja zupy pieczarkowej. W takiej postaci jest ona bardzo syta.

  • 30 min

Składniki:


  • Na zupę:
    3 litry wody
    3 kostki rosołowe drobiowe
    0,5 kg pieczarek
    3 marchewki
    1 duży por
    2 zupy pieczarkowe
    2 serki topione pieczarkowe lub kremowe (najlepiej kiełbaski)

    Na pulpeciki:
    0,5 kg piersi z kurczaka lub 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
    1 mała cebula
    1 jajko
    ½ czerstwej bułeczki
    natka pietruszki (niewiele)
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pulpety

Pieczarkowa "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki do pieczarkowej 1. Zmielone mięso połączyć z posiekaną drobno cebulką i natką pietruszki (ewentualnie) oraz jajkiem i namoczoną bułką. Przyprawić do smaku,
    a następnie uformować małe kulki - pulpeciki wielkości orzecha i obtoczyć
    w bułce tartej.

    Zagotować wodę, wrzucić kostki rosołowe - rozpuścić.
  • składniki pieczarkowej 2. Umyte pieczarki pokroić w plastry, marchewki zetrzeć na tarce, por pokroić
    w talarki. Wszystko razem podsmażyć na patelni na odrobinie masła lub oleju, a potem dodać do przygotowanego rosołu i gotować przez kilka minut.

    Do gotującej się zupy wrzucić delikatnie kulki mięsne, a po kilku minutach dodać zupę pieczarkową i na końcu serki topione. Gotować jeszcze przez chwilę do rozpuszczenia serków.

Porady

Zupę można zrobić także w wersji bezmięsnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować