Pieczarki z papryką w sosie pomidorowym

4.5 (175 ocen)

  • 30 min

Gdy mam tylko chwilę czasu przygotowuję grzyby z dodatkami na zimę. Teraz użyłam pieczarek. Idealny dodatek do kanapek, naleśników, pasztecików czy też pizzy. Wystarczy otworzyć słoik i farsz gotowy.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg pieczarek
    2 duże papryki
    4 cebule
    2 łyżki oleju
    2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
    1 czubata łyżka masła
    Sól, pieprz do smaku oraz kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczarki z papryką w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany olej, skruszyć, dodać opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki, razem dusić około 15 minut by pieczarki dobrze puściły wodę. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Całość wymieszać i razem jeszcze smażyć około 10 minut. Potem dodać masło, koncentrat sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać - całość dusić 10 minut. Jeśli nadmiar sosu wyparuje podlać 1-2 łyżki wody. Lekko przestudzoną masę przełożyć do wyparzonych słoików, dodać 2-3 ziarnka ziela angielskiego i listek laurowy. Słoiki zakręcić i od zagotowania gotować 10 minut.

Porady

1.Zamiast pieczarek można użyć świeżych grzybków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować