Pieczeń schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę, listki laurowe pokruszyć, wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i zamarynować nimi mięso, odstawić na ok godzinę (można na dłużej). Następnie mięso obsmażyć na oleju ze wszystkich stron i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Warzywa obrać, umyć i pokroić, a następnie ułożyć równomiernie obok mięsa. Piec 60-80 min w temp. 180 st C pod przykryciem. Następnie wyjąć mięso i odstawić aby odpoczęło. Wywar z mięsa i warzyw przecedzić.
Na patelni zrobić ciemna zasmażkę z mąki i masła, a następnie dodać do niej wywar z mięsa i warzyw.
Mięso pokroić w 1 cm plastry, podawać z przygotowanym sosem pieczeniowym. Smacznego!
Komentarze