Pieczeń z groszkiem

0 (0 ocen)

Taka pieczeń bogato nafaszerowana zielonym groszkiem pięknie zaprezentuje się na wiosennym stole a i będzie świetnym urozmaiceniem klasycznej kanapki.

Składniki:

  • Składniki na keksówkę o długości 25 cm:

    ok. 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
    1 szklanka odsączonego groszku konserwowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do posypania formy i wierzchu
    przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, mielona gorczyca, słodka mielona papryka
    olej do smażenia cebuli + do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Klops Przystawki Wędliny

Pieczeń z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na oleju.
  • 2. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać usmażoną, przestudzoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem wymieszać, a następnie dodać przyprawy i bułkę tartą. Masę wyrobić ręką jak na kotlety mielone. Na końcu połączyć mięso z odsączonym groszkiem, wymieszać.
    Masę przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą, wyrównać i wierzch też posypać bułką tartą.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Mięso Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować