Danie, które zachwyci niejedną osobę. Polecam z pieczonymi ziemniakami i sałatą lodową z sosem vinegret.
1 godz. 30 min
Składniki:
800 g mięsa wieprzowego z łopatki
1 duża cebula
1 duża marchewka
1 por
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
przyprawy: sól, pieprz biały, słodka papryka, majeranek
mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia mięsa
130 g margaryny
1 słoik żurawiny leśnej (np. Devaldano 290 g)
Pieczeń z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić na cienkie kawałki (tak jak kotlety). Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Przyprawy docisnąć ręką, następnie mięso delikatnie obtoczyć w mące.
Cebulę obrać i pokroić w krążki. W dużej brytfannie rozpuścić margarynę i ułożyć na niej cebulę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko smażyć jakiś czas, aż cebula lekko się przyzłoci. Na cebulę ułożyć mięso i przypiec krótko z obu stron. Dolać wody, dodać obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, oraz białą część z pora (również pokrojoną w krążki). Nałożyć pokrywę i smażyć około 45-60 minut, od czasu do czasu dolewając wody i obracając mięso.
Jak już mięso zacznie się robić miękkie, do garnuszka wlać sos żurawinowy, dodać łyżkę wody i mieszając zagotować.
Komentarze