Pieczeń z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Po usmażeniu łączymy je z mięsem mielonym.
2.Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
3. Do mięsa mielonego wsypujemy 3 łyżki bułki tartej oraz starty ser. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
4.Kolejno do masy mięsnej wsypujemy pokrojoną paprykę i mieszamy dokładnie.
5.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
6. Mięso przekładamy do formy i wierzch smarujemy olejem. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarniki i pieczemy około godziny. Po upieczeniu pieczeń studzimy i kroimy na grubsze plastry.
Porady
Podczas pieczenia powstaje woda, którą należy odlać łyżką.
Komentarze