Pieczeń z papryką

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna pieczeń, która dzięki dodaniu kolorowych papryk prezentuje się wyśmienicie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mięso mielone 1 kg,
    papryka żółta,
    papryka zielona,
    papryka czerwona,
    2 cebule,
    2 jajka,
    4 ząbki czosnku,
    3 łyżki bułki tartej,
    1 łyżka startego sera żółtego,
    majeranek,
    papryka ostra,
    pieprz,
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z papryką 1. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na masełku. Po usmażeniu łączymy je z mięsem mielonym.
  • Pieczeń z papryką 2. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
  • Pieczeń z papryką 3. Do mięsa mielonego wsypujemy 3 łyżki bułki tartej oraz starty ser. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pieczeń z papryką 4. Kolejno do masy mięsnej wsypujemy pokrojoną paprykę i mieszamy dokładnie.
  • Pieczeń z papryką 5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą.
  • Pieczeń z papryką 6. Mięso przekładamy do formy i wierzch smarujemy olejem. Pieczeń wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarniki i pieczemy około godziny. Po upieczeniu pieczeń studzimy i kroimy na grubsze plastry.

Porady

Podczas pieczenia powstaje woda, którą należy odlać łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować