Pieczeń z wkładką dyniowo - serową

0 (0 ocen)

Bardzo popularna pieczeń rzymska w moim wydaniu z wkładką - nadzieniem przygotowanym z dyni i topionego serka.

Składniki:

  • Masa mięsna:
    1500 g mięsa mielonego z indyka
    4 jajka
    5 łyżeczek śmietany 12%
    6 łyżek bułki tartej
    4 łyżeczki kaszy mannej
    2 łyżki kminku całego
    2 łyżki rozmarynu suszonego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    Masa dyniowo - serowa:
    550 g obranej dyni (miąższ)
    3 ząbki czosnku
    100 g serka topionego z papryką
    2 łyżki masła
    2 łyżeczki bułki tartej
    3 łyżeczki kaszy mannej
    1 łyżka ziół prowansalskich
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz czarny mielony do smaku (wg uznania)

    Dodatkowo:
    4 łyżki ketchup'u pikantnego do posmarowania pieczeni
    kminek cały do posypania pieczeni (ilość wg uznania)
    olej do wysmarowania folii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z wkładką dyniowo - serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 1. Wszystkie składniki przeznaczone na masę mięsną dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 2. Dynię pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać - dusić razem na maśle 10 min, często mieszając. Wystudzić i dodać resztę składników przeznaczonych na masę dyniowo - serową. Wymieszać.
  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 3. 2 blaszki (12 x 40 i 13 x 40) wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną olejem. Masę mięsną podzielić na 4 części, 2 z nich wyłożyć na spód obu blaszek.
  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 4. Następnie na każdą blaszkę wyłożyć połowę masy dyniowo - serowej ...
  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 5. ... i przykryć pozostałą ilością masy mięsnej (na każdą blaszkę 1/4 masy). Wierzch pieczeni posmarować ketchup'em (2 łyżki na każdą blaszkę) i posypać kminkiem.
  • Pieczeń z wkładką dyniowo - serową 6. Pieczeń piec 45 - 50 min (180 - 200 st. C).
    Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ketchup Kminek Mięso Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować