Piegusek z rodzynkami i skórką pmarańczową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne ciasto z makiem, które dzięki rodzynkom nie jest suche.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    6 jajek
    250 g margaryny
    2 szklanki maku
    1 aromat migdałowy
    1 aromat pomarańczowy
    100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 szklanka mleka
    32 g proszku do pieczenia
    2 szklanki dobrze namoczonych rodzynek
    1,5 szklanki cukru

Piegusek z rodzynkami i skórką pmarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wbić jajka, wsypać mak i wlać mleko oraz aromaty. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • 2. Margarynę rozpuścić razem z cukrem i wlać do ciasta. Na koniec wsypać rodzynki i skórkę pomarańczową i wszystko dokładnie wymieszać. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około godziny w 200 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy