Ucierany piegusek ze skórką pomarańczową i czekoladową polewą - uniwersalne ciasto na każdą okazję
Składniki:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do skórki pomarańczowej – u mnie tortowa
szklanka suchego maku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
20 dag miękkiego masła
szklanka cukru – w tym 1 łyżka do utrwalenia piany z białek
5 jajek
zapach pomarańczowy
10 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
POLEWA:
10 dag czekolady deserowej
4 dag masła
DODATKOWO:
masło i bułka tarta do formy
Piegusek ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu).
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać z suchym makiem.
Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając odebraną z całości łyżkę cukru.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie z pojedynczo dodawanymi żółtkami.
Dodać mąkę i zmiksować.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać obtoczoną w łyżce mąki skórkę pomarańczową.
Ciasto przełożyć do przygotowanej keksówki, piec około 50 minut, aż patyczek będzie suchy.
Wystudzić na kratce kuchennej.
Czekoladę razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać na jednolitą masę i polać wystudzone ciasto.
Komentarze