Piekielne ogórki

4.5 (142 ocen)

dla wielbicieli bardzo ostrych smaków

Składniki:

  • 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych )
    Zalewa :
    6 szk wody
    1 duża cebula
    1,5 szk octu 10%
    2 łyżeczki żółtej gorczycy
    1 łyżeczka suszonego chili peperoncini
    1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól kamienna do smaku
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Piekielne ogórki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać w zimnym miejscu.

Porady

jeżeli takie ogórki chcemy mieć na zimę to należy je dodatkowo pasteryzować 5 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować