Ciasto :
350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywania
ok. 3/4 szk gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
Farsz :
300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą
150 g pieczarek
1 mała cebula
10 cm kawałek pora
1 solidna garść szpinaku
2 łyżki masła
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz;
Na patelni roztopić masło. Pieczarki oczyścić i na tarce do warzyw zetrzeć do masła i podsmażyć, następnie umyty i osuszony szpinak posiekać i wrzucić do pieczarek i zblanszować go. Karkówkę przesmażoną z cebulą ( zimną ) zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku razem z porem i dodać do podsmażonych składników. Dodać do smaku sól i pieprz i wymieszać farsz. Gotowy farsz zostawić do wystudzenia.
2.Ciasto :
Do miski wsypać mąkę, dodać olej, sól i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wałkować ale nie zbyt cienko i za pomocą foremki o średnicy 10 cm wycinać kółka.
3.
Lepienie :
Na każde kółko nakładać porcje farszu i zlepiać dokładnie pierogi. Źle zlepione będą w czasie gotowania się rozklejać. Pierogi układać na ściereczce a drugą przykryć aby pierogi nie wyschły.
4.Gotowanie :
W garnku zagotować wodę z solą, do wrzątku wkładać pierogi i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać. Pierogi gotować kilka minut od momentu wypłynięcia a potem wyjmować łyżką cedzakową. Pierogi podawać gorące z podsmażoną cebulką. ( Z tej porcji wyszło mi 14 dużych pierogów ).
Komentarze