dwie szklanki mąki pszennej
jedna płaska łyżeczka suchych drożdży
dwie łyżeczki oleju Kujawskiego pomidory czosnek i bazylia
3/4 szklanki letniej wody
szczypta soli
jedna płaska łyżeczka cukru
Farsz
pieczarki 5 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
oliwki zielone i ciemne 15 sztuk
ser 30 dag
oregano
bazylia
czosnek w młynku
sos salsa
Pierogi ala pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do szklanki z letnią wodą wsypałam drożdże, sól, cukier i dolałam olej Kujawski – całość starannie mieszałam przez 5 minut. Zawartość wlewamy do miseczki z mąką pszenną i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto drożdżowe jest już odpowiedniej konsystencji odstawiamy do wyrośnięcia na godzinkę . Chciałam szybciej zrobić więc ciasto podzieliłam na dwie części, uformowałam kulki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na 20 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam i miseczką wycinałam kółka . Na każde kółko wyciskałam na środek sos salsa posypałam bazylią, oregano ,czosnkiem z młynka . Pokroiłam pieczarki drobno , paprykę zielona i ser oraz oliwki zielone i ciemne położyłam na każde kółko i składałam na połowę przyciskając końce widelcem . Poszły do pieca na 15 minut w 180 stopniach piekłam. Wyszły bardzo delikatne ciasto z olejem Kujawskim nabrało wyrazistości i smaku . Wyszło mi 18 pierogów
Porady
Pierogi można rozmąconym żółtkiem posmarować na wierzchu
Komentarze