Nadzienie
- woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 10 dag boczku (niekoniecznie)
- 200 g półtłustego twarogu
-2/3 łyżeczki pieprzu
- ok. ½ łyżeczki soli
- olej do smażenia
- kilka kropel przyprawy do zup w płynie
Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na odrobinie oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić. Twaróg, kaszę oraz cebulę z boczkiem przepuścić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt zwarte, dolać jeszcze trochę wody. Rozwałkować. Wykrawać krążki, nakładać 1 czubatą łyżeczkę nadzienia. Gotować kilka minut od wypłynięcia w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Porady
Pierogi lubelskie zwykle podaje się ze śmietaną, ale równie dobre są ze skwarkami.
Komentarze