Pierogi z czereśniami lub truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką.
Albo jak ja, podzielić na 7 części. Brać pojedynczo, zrobić wałeczek, pokroić na 20 części.Z każdej zrobić kulkę, lekko rozwałkować. Nakładać po dwie wydrylowane czereśnie i sklejać. Można ciut pocukrować, przed sklejeniem. Ja dodałam cukier do wody.
2.Wrzucać partiami na kipiącą posłodzoną wodę. Przemieszać i przykryć.Po wypłynięciu pierogów, garnek odkryć, przemieszać.Gotować od 7-10 min.Pierogi przelać szklanką zimnej wody. Wybrać durszlakiem, wprost na talerz, albo do miski i przemieszać z masłem. Podawać z gęstą śmietaną, albo sosem truskawkowym.Wspaniale pasuje do nich maślanka.
3.Pierogi truskawkowe, zrobić identycznie, tylko że tu starczy po jednej truskawce, chyba że były by malutkie.
Komentarze