Do zrobienia tych pierogów namówiła mnie kuzynka. Myślałam, że będą kwaśne i nie dobre, ale myliłam się. Pierożki są pyszne i na pewno będę je robiła często.
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 szklanki zimnej wody
1 łyżeczka masła
szczypta soli
1.5 szklanki oczyszczonej czerwonej porzeczki
1/2 szklanki śmietany
2-3 łyżeczki cukru pudru
cynamon
Pierogi z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, miękkie masło i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
2.Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę porzeczek i dokładnie zlepić brzegi.
3.Gotować w lekko osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
4.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, polać gorące pierogi i oprószyć cynamonem.
Komentarze