Pierogi z czerwoną porzeczką

4.49 (160 ocen)

Do zrobienia tych pierogów namówiła mnie kuzynka. Myślałam, że będą kwaśne i nie dobre, ale myliłam się. Pierożki są pyszne i na pewno będę je robiła często.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1/2 szklanki gorącej wody
    1/2 szklanki zimnej wody
    1 łyżeczka masła
    szczypta soli
    1.5 szklanki oczyszczonej czerwonej porzeczki
    1/2 szklanki śmietany
    2-3 łyżeczki cukru pudru
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pierogi z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać sól, miękkie masło i zaparzyć część mąki wrzątkiem mieszając widelcem. Dodać zimną wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką na pół godziny.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nakładać łyżeczkę porzeczek i dokładnie zlepić brzegi.
  • 3. Gotować w lekko osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • 4. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, polać gorące pierogi i oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować