Pyszna alternatywa dla pierogów ruskich, szczególnie w sezonie na bób! Okraszone boczusiem i pachnące mięta wszystkim posmakują. Polecam gorąco!
2 godz.
Składniki:
na ciasto na ok. 50 sztuk:
0,5 kg mąki
ok. 300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
na farsz:
0,5 kg ziemniakow
300 g bobu
2-3 łyżki startego sera typu parmezan
2 małe młode cebulki
oliwa z oliwek
świeża mięta lub pietruszka
sól
świeżo mielony pieprz
jajko (opcjonalnie)
Pierogi z bobem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować (najlepiej ze skórką), a następnie jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.Bób ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli ma twarde skorupki ołuskać
3.Na patelni rozgrzać troszkę oliwy i udusić z odrobiną soli i wody 2 cebulki. pod koniec duszenia dodać ugotowany bób. Uduszony bób z cebulą zmiksować.
4.W misce połączyć ziemniaki z bobem, startym serem, posiekaną miętą lub pietruszką (nie za dużo!), doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. W miarę potrzeby dodać jajko (ja nie dodałam).
5.Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wlać oliwę i powoli dolewając wodę, palcami zabierać po troszkę mąki i wyrabiać ciasto. Zagnieść gładkie, miękkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą ściereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' przez conajmniej pół godziny.
6.Rozwałkować ciasto porcjami na cieńkie placki, w razie potrzeby podsypywać mąką i wykrawać (najlepiej szklanką) krążki.
7.Rozkładać farsz na krążki i sklejać pierogi. Gotowe najlepiej układać na bawełnianej ściereczce lub stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką, żeby nie obsychały.
8.W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy i gotować pierogi (przez ok.5 min. - od momentu jak wypłynną na powierzchnię).
9.W międzyczasie na dużej patelni rozgrzać troszkę oliwy z oliwek i podsmażyć boczek pokrojony w kosteczkę.
10.Wyławiać pierogi łyżką cedzakową i przekładaćbezposrednio na patelnię z boczkiem. Podsmażyć przez moment i podawać.
Komentarze