Pierogi z bryndzą

0 (0 ocen)

  • 30 min

To przepis na pierogi z innym farszem niż tradycyjnie znamy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    1 łyżka oleju
    ¼ szklanki gorącej wody
    Szczypta soli

    Farsz:
    1 opakowanie bryndzy,
    pieprz,
    cebulka,
    szczypiorek,
    łyżka kwaśne,j gęstej śmietany.

Pierogi z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól.
  • 2. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu z bryndzy wymieszanej ze śmietaną z dodatkiem pieprzu i podsmażonej cebulki, i szczypiorku. Następnie zalepić.
  • 3. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką.

Porady

Pierogi można okrasić tłuszczem. Podczas gotowania pierogów pod przykryciem zwiększamy ciśnienie i jest duże ryzyko, że pierogi się porozklejają. Dlatego pierogi zawsze gotujemy na małym ogniu bez pokrywki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy