Pierogi z dziczyzną

4.48 (170 ocen)

Pyszny obiadek .....

Składniki:

  • CIASTO
    -mąka (pszenna) 2.5 szklanki
    -szpinak świeży 30 dkg
    -woda gorąca
    -masło
    NADZIENIE
    -dziczyzna - muflon- dzik- sarna 60 dkg
    -marchew 1 sztuka
    -pietruszka 1 sztuka
    -seler 1/4 sztuki
    -grzyby suszone 5 sztuk
    -czosnek 2 ząbki
    -rozmaryn suszony 1 łyżeczka
    -tymianek 1 łyżeczka
    -bulion wołowy 1 litr
    -ocet winny 1 łyżka
    -cebula 1 sztuka
    -masło 2 łyżki
    -sól
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z dziczyzną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, warzywa obrać, zalać bulionem, dodać czosnek, opłukane grzyby i przyprawy, gotować na małym ogniu około godziny.
    Cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle.
    Zimne mięso, skręcić przez maszynkę, dodać cebulę razem z tłuszczem, doprawić octem winnym, solą i pieprzem, wymieszać.
    Szpinak umyć, pozbawić twardych części.
    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak, podsmażać żeby odparowała woda, zmiksować.
    Do szpinaku dolać gorącą wodę, rozmieszać.
    Przesianą mąkę, wsypać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać wodę ze szpinakiem, dodać szczyptę soli, zagnieść ciasto.( gdyby ciasto było za rzadkie dodać mąki )
    Zawinąć ciasto w folię spożywczą, odłożyć na 15 minut.
    Rozwałkować ciasto na grubość 3-4 milimetry, wycinać kółka maszynką do pierogów, na każdy nałożyć po łyżeczce farszu ,posklejać .
    Gotować w lekko osolonej wodzie, 5 minut od wypłynięcia. Podawać polane tłuszczem.
    SMACZNEGO!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować