Pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Grzyby namoczyć przez noc, rano ugotować do miękkości, odcisnąć i bardzo drobno posiekać. Kapustę przepłukać, pokroić drobno i zalać wodą. Dodać, suszone śliwki, liść i ziele, gotować do miękkości. Odcedzić i odcisnąć. Usunąć ziele i liść. Połączyć z pokrojonymi grzybami. Na oleju przyrumienić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy chwilę się poddusi dodać łyżeczkę cukru i przesmażyć. Połączyć z kapustą z grzybami i śliwką. Farsz przyprawić na ostro pieprzem, solą, majerankiem. Odstawić najlepiej na godzinę do przegryzienia.
2.Ciasto: Wszystkie składnkiki ciasta zagnieść ręcznie lub robotem. Podzielić ciasto na porcje i wałkować bardzo cienko. Dużą szklanką wykrawać koła. Nadziewać farszem i zlepiać brzegi.
W dużym garnku z wodą z solą i łyżką oleju ugotować pierogi do miękkości.
Po ugotowaniu można odsmażyć je na maśle na rumiano z każdej strony.
Komentarze