Pierogi z kaszą gryczaną, brokułem i żółtym serem

0 (0 ocen)

Pyszne pierożki z kaszą gryczaną mogą być super pomysłem na piątkowy obiad ale nie tylko

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej + trochę d podsypania,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka oleju
    • Ok. 100 ml ciepłej przegotowanej wody,
    • 1 łyżeczka soli,
    Farsz:
    • 1 woreczek kaszy gryczanej ( u nie biała),
    • kilka różyczek brokułu,
    • ząbek czosnku,
    • ok. 150 g startego żółtego sera (może być też starta mozzarella),
    • Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
    • Olej, Oliwa z oliwek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kaszą gryczaną, brokułem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy aby się trochę uleżało. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
    Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, po ugotowaniu zgniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy do smaku.
    Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem i sklejamy.
    Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Możemy podać tylko ugotowane pierożki polane oliwą z oliwek, ja również podaję jeszcze podsmażone na maśle. Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować