Pyszne pierożki z kaszą gryczaną mogą być super pomysłem na piątkowy obiad ale nie tylko
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej + trochę d podsypania,
• 1 jajko,
• 1 łyżka oleju
• Ok. 100 ml ciepłej przegotowanej wody,
• 1 łyżeczka soli,
Farsz:
• 1 woreczek kaszy gryczanej ( u nie biała),
• kilka różyczek brokułu,
• ząbek czosnku,
• ok. 150 g startego żółtego sera (może być też starta mozzarella),
• Sól, pieprz, ostra papryka do smaku,
• Olej, Oliwa z oliwek,
Pierogi z kaszą gryczaną, brokułem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy aby się trochę uleżało. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru, po ugotowaniu zgniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki farszu mieszamy i doprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty lub za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem i sklejamy.
Gotowe wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem odrobiny oleju i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Możemy podać tylko ugotowane pierożki polane oliwą z oliwek, ja również podaję jeszcze podsmażone na maśle. Smacznego!
Komentarze